Reparație capitală la grădinița nr. 24 ”Izvoraș” din s. Colonița

Grădinița nr. 24 ”Izvoraș”

Cu toți cunoaștem că anul trecut 2018 am finisat reparația capitală a grădiniței de copii nr. 144 ”Academia Picilor” și la moment activează în ea la circa 100 de copii.

Finisând reparația la grădinița nr. 144 ne-am gândit că ar fi bine să creăm condiții bune și la copii din grădinița nr. 24 ”Izvoraș”, care activează în condiții dificile. Din cele 6 grupe, 4 grupe activează fără ca să dispună de dormitoare, adică copii iau masa, petrec activități și dorm în aceeași încăpere. Nemaivorbind de ventilația în grup tehnico-sanitar și în toate încăperile (miros specific).

Mai multe controale au depistat mari încălcări ce ține de bucătăria grădiniței, care nu are spațiu necesar, conform normativelor sanitare.

Toate rețelele electrice în grădiniță sunt uzate și prezintă pericol pentru securitatea copiilor din grădiniță. Mai multe plângeri au parvenit de la dna director, dna Emilia Ursu, care spunea că și rețelele de canalizare și apeduct sunt vechi și urmează a fi reparate. Nemaivorbind de acoperișul clădirii grădiniței, care este de mulți ani problematic. În grupele din partea de la nord persistă mucegaiul și de fiecare dată cu ajutorul părinților se făcea reparație, dar mucegaiul și acum persistă.

Este problematic și pavajul din ograda grădiniței, care a fost ridicat de rădăcinile copacilor și prezintă pericol pentru copii, gardul avariat, care desparte teritoriul grădiniței de proprietatea privată a domnului Stratan, la moment prezintă pericol pentru copii.

Căsuțele de vară sunt construite mai mult de 40 ani și o parte sunt amplasate pe rețeaua de gaz, care pune în pericol securitatea copiilor.

Așa putem enumera o mulțime de probleme, care trebuie în regim de urgență să fie lichidate.

Din lipsa surselor financiare APL Colonița nu a putut efectua aceste lucrări mai devreme, căci bugetul local nu ne permitea, de aceea anul trecut primarul satului A. Zaporojan a solicitat de la consiliul municipal sursa de 500 000 lei, care putea să acopere parțial aceste cheltuieli.

Pe parcursul anilor 2015-2017 au fost depuse și am participat la 2 proiecte internaționale:

  1. Proiect finanțat de Ambasada Cehă
  2. La FISM – un proiect finanțat de guvernul german.

Cu părere de rău nu am fost desemnați câștigători, de aceea trebuia să căutăm alte soluții.

Am avut marele noroc ca pe data de 19 decembrie 2018, pe contul primăriei s. Colonița să intre suma de circa 3 400 000 lei cu destinație specială – educație timpurie.

Această sumă a fost alocată de către Ministerul de Finanțe, care le-a planificat pentru grădinița nr. 144 (pentru alimentație, comunale, salariu s.a.), dar deoarece activitatea a început din luna iunie (și nu ianuarie), s-a format ca economie. De obicei sursele financiare planificate și nefolosite erau retrase, noi, sau mai bine zis copii din s. Colonița, au avut marele noroc și aceste surse financiare au intrat pe contul primăriei cu destinația specială – educație timpurie.

Anul acesta ne planificăm să reparăm capital grădinița de copii nr. 24 ”Izvoraș” din s. Colonița. În speranța că vom reuși să executăm ridicarea topografică, geologia și expertiza tehnică, ca mai apoi să putem executa lucrările de proiectare.

La moment nu cunoaștem cât vor costa lucrările de reparație, vom afla doar din devizul de cheltuieli din proiect, care acum este spre executare.

Lucrările sunt planificate în lunile mai-august (2019), iar în caz de neîncadrare în termeni, lucrările le vom transfera pentru anul viitor.

În atenția tuturor părinților, care au copii în grădinița nr. 24 ”Izvoraș”, pe perioada de reparație a grădiniței puteți să înscrieți copii D-re la grădinița nr. 144 ”Academia picilor”, dna director Irina Graur va putea înscrie circa 60 de copii, ca mai apoi să-i transferați înapoi la grădinița nr. 24.

În speranța că vom începe cu ”Doamne ajută” și vom reuși anul acesta toate lucrările, primarul satului A. Zaporojan, își cere scuze pentru incomodități create pe perioada reparației grădiniței și garantează că va face tot posibilul, ca copii din grădinița nr. 24 ”Izvoraș” să activeze în condiții foarte bune. Doamne ajută.

Distribuie: