Publicarea articolului

Articole

Accesăm adresa http://colonita.md/wp-admin, introducem login și parola, ne autentificăm.

În panou de control din stânga accesăm Articole – Adaugă articol.

În partea dreapta alegem categoria (una singura) și setăm imagine reprezentativă  (recomand orientare orizontală cu dimensiunea nu mai mare de 1200 px, detalii despre imagini sunt mai jos)

Pe centru avem bloc cu denumirea articolului și bloc cu conținut. Blocuri cu conținut pot fi mai multe și de diferite tipuri. Pentru text este ”Paragraf”, pentru imagine ”Imagine”, pentru pdf folosim ”PDF Embedder”, pentru comoditate mai adăugăm blocul ”Fișier”, cu pdf deja încărcat. Mai jos voi arăta. Dacă nu vedem tip necesar în fila ”Cele mai folosite” – căutăm mai jos prin alte file acestui bloc.

Înainte de publicare pregătim text, imagini, pdf. Textul prefer să-l tipăresc în Word cu funcția prezentă de verificare a greșelilor orfografice. Imaginile le modific cu IrfanView (practic ideală variantă pentru mine, îl folosesc de mai mulți ani), sau în unele cazuri poate fi folosit FastStone Image Viewer, care permite să lucrăm cu mai multe imagine (în masă), să le redenumim și să schimbăm dimensiunea lor. Dar optimizarea totuși e mai bună la IrfanView cu Plugins instalate, prin ”Salvare pentru web…” imaginea e mai ușoară.

Fișier de tip PDF prefer tot să fie modificat, să fie mai ”ușor”. Nu pot să recomand ceva concret, se face ori prin soft, ori prin serviciu online. Ca exemplu: Adobe Acrobat PRO face acest lucru.

De ce trebuie să modificăm fișiere pe care le încărcăm pe site?

Pentru ca ele (imagini, fișiere de tip pdf) să fie mai ușoare, ca să nu ocupe mult spațiu pe host (pentru că el este limitat) și ca să lucreze mai repede site-ul nostru. Adică să nu așteptăm mult, atunci când accesăm un articol. Totodată redenumim fișiere în așa mod, ca să fie clar la ce articol, subiect se referă acest fișier. Posibil să folosim ceva în viitor pentru un alt articol, ori va apărea necesitatea să ștergem definitiv un careva fișier, pentru că dacă îl eliminăm doar din articol – el oricum fizic rămâne în biblioteca Media. Același lucru cu înlocuirea unui fișier cu altul. Nu lăsăm gunoi pe site, pe urmă va fi o problemă.

Cum modificăm imaginea.

Aici vedeți un exemplu de imagine mare, care nu este optimizată:

http://colonita.md/wp-content/uploads/2019/03/publicarea-articol-9.jpg

Dar aici vedeți aceeași imagine micșorată până la 1200 și optimizată:

http://colonita.md/wp-content/uploads/2019/03/publicarea-articol-10.jpg

După cum vedeți, imaginea după optimizare este cu mult mai ”ușoară”, de aceea site-ul nostru se va deschide mai rapid și va ocupa mai puțin spațiu.

Modificarea acestei imagini a fost făcută cu ajutorul IrfanView (32 bit) + Plugins (instalați versiunea pentru 32 bit, chiar dacă sistemul este de 64, după câte țin minte nu lucra optimizarea în versiunea 64 bit, dacă nu au reparat deja).

Deschidem imaginea originală (1920×1280, 971 kb) în IrfanView și apăsăm CTRL+R (ori căutăm în meniu schimbarea dimensiunii), setăm lățimea 1200, înălțimea se va seta automat, proporțional. Apăsăm OK.

Acum în meniul programului găsim ”Salvare pentru web…”.

Acum salvăm, totodată numim fișierul în dependența de conținut.

După cum vedem, imaginea noastră de 971 kb acum are 203 kb. Și nu numai datorită faptului că este mai mică, dar și datorită optimizării (plugin, dacă optimizăm imaginea originală de 1920 fără schimbarea dimensiunii, atunci din 971 kb vom avea 506 Kb).

Vă arăt ca exemplu cum eu numesc fișiere pentru acest articol:

Ce facem cu PDF?

Ar fi bine sa-l micșorăm înainte de publicare. În Adobe Acrobat PRO se face în felul următor:

Ca să publicăm fișier de tip pdf, folosim tip de bloc PDF Embedder:

Acum apăsăm aici:

Pe urmă căutăm și încărcăm fișier pregătit în calculatorul nostru:

După ce se încarcă îl vedem selectat și apăsăm butonul ”Selectează”.

Acum în blocul  de mai jos alegem tip  ”Fișier”:

Și acum apăsăm ”Biblioteca media”, fiindcă noi de acum am încărcat fișierul pe host în pasul precedent:

Bifăm, selectăm fișierul dorit și apăsăm butonul ”Selectează”:

În așa mod noi vom avea și vizualizarea pdf pe pagină, și butonul pentru descărcarea acestui document.

Cum lucrăm cu bloc:

În partea dreapta alegem categoria (doar una) și setăm imaginea reprezentativă, similar cu încărcarea pdf, ori încărcăm una nouă din calculator, ori alegem ceva din biblioteca media.

Acum apăsăm butonul ”Publică”, vă propune să verificați, după mai apăsați ”Publică” și articolul va fi publicat.

publicarea-articol

Distribuie: