Consultări publice la tema: ”Salubrizarea”

Primar

În adresa primăriei s. Colonița, de la Agenția Ecologică, a parvenit hotărârea nr. 01-22/08 cu privire la sistarea activității, prin care  am fost obligați să închidem gunoiștea din sat, fără ca să se propună o alternativă.

Primarul satului, A. Zaporojan, de câteva ori a fost amendată din cauza gunoiștii din sat, unde se depozitau deșeuri nu numai din teritoriul satului, dar și din afara lui, fără permisiunea primăriei. Din lipsa surselor financiare primăria nu poate să asigure paza gunoiștii. A fost o încercare, am angajat o persoană care a activat 3 luni, dar din lipsa finanțelor nu putem achita acest serviciu.

Din luna februarie evacuarea deșeurilor este gestionată de compania privată SRL ” QUEENGIADA”, care prestând acest serviciu, nu evacuează deșeurile menajere,  materiale de construcție, frunze, crengi s.a. Și atunci apare întrebarea, trăind în sat, ce facem cu aceste deșeuri??? Cine finanțează aceste evacuări?

Deoarece începând cu luna februarie 2019, toate sursele financiare colectate în urma încheierii contractelor sunt depuse pe contul antreprenorului, care prestează acest serviciu.

La moment primăria s. Colonița nu are nici o sursă financiară pentru curățirea gunoiștii, achitarea salariului celor 2 angajați, care au rămas să activeze la salubrizarea localității și până la moment nu au primit salariu, deoarece pe contul primăriei nu mai sunt depuse colectările cetățenilor pentru serviciul de salubrizare, dar avem nevoie de angajați, care să facă ordine în toate parcurile, opririle, terenurile de joacă, intrările în sat ș.a.

Ca soluție a fost propunerea primarului de a introduce taxa de persoană – 5 lei pe lună, conform art. 289, Codul fiscal nr. 1163-XIII  din  24.04.1997 , taxa este inclusă în multe localități și dă posibilitate să nu ne înecăm  în murdărie.

Această taxă a fost înaintată la ședința consiliului, dar la propunerea consilierilor majoritari a fost scoasă de pe ordinea de zi.

La moment avem o situație dificilă ce ține de amenajarea teritoriului. Gunoiștea nu o putem curăți, pentru că nu avem surse financiare și muncitorii nu putem sa-i achităm din cauza lipsii de surse financiare.

Ce facem?

Mai este o soluție pentru evacuarea deșeurilor menajere, crengilor de copaci, frunze, etc. , adică tot ce nu evacuează antreprenorul și anume:

  1. Facem ordine la gunoiște
  2. Angajăm 2-3 muncitori, care vor menține în ordine tot satul (intrarea în sat, terenurile de joacă, opririle, parcurile, cositul ierbii, menținerea gunoiștii în curățenie ș.a.
  3. Aceiași muncitori vor evacua de exemplu o dată pe lună va colecta crengi , frunze, deșeuri menajere și le va depozita la gunoiștea din sat, care anterior va fi curățită pentru depunerea acestor deșeuri, este posibilă funcționarea.

Toate aceste servicii sunt posibile, doar ține de obținerea mijloacelor financiare obținute prin introducerea mai sus menționate.

Primarul satului roagă locuitorii satului să nu fie indiferenți și să propună soluții pentru a nu ne îneca în murdării.

Mulțumim pentru înțelegere.

Distribuie: