Prevenirea intoxicațiilor cu dioxid de carbon în urma procesului de fermentare a vinului

Activitatea Primăriei Articole

Salvatorii avertizează că dioxidul de carbon emanat în urma procesului de fermentare este o substanță toxică, fără miros sau culoare. Gazul fiind mai greu decât aerul se acumulează jos la suprafața solului în concentrații înalte în special în încăperile închise. Aflarea în beciuri și subsoluri nedotate cu ventilație corespunzătoare prezintă un risc sporit pentru viața și sănătate.

Intoxicație cu dioxid de carbon se manifestă prin astfel de simptome ca dureri de cap, amețeli, vomă, iar în cazuri grave convulsii și comă.

Cetățenii sunt rugați să excludă păstrarea mustului în spații închise, să verifice căile de ventilare, dar și să controleze concentrația oxigenului din încăperea prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care lumânarea se stinge, nivelul de oxigen este insuficient și trebuie imediat de părăsit încăperea. Totodată este recomandat ca persoanele care urmează să intre în beci, unde sunt păstrate  recipiente cu vin  să anunțe pe cineva prealabil. În situația în care în încăpere deja se afla o victimă, intrare fără echipament de protecție este periculoasă.

PRIMUL AJUTOR: – Scoaterea imediată a persoanei din zona de risc; – Aerisirea încăperii prin deschiderea ușilor și ferestrelor; – Apelarea serviciului 112; – Aport de aer cât mai rapid posibil.

Distribuie: