Atenţie la arderea resturilor vegetale!

Articole

Așa cum suntem în perioada desfăşurării curăţeniei , când se organizează lucrări de salubrizare, evacuare a deşeurilor, resturilor vegetale, atenţionăm locuitorii satului, agenţii economici din teritoriu privitor la interzicerea arderii vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale.

Cu părere de rău, atitudinea unei părţi a societăţii noastre, cum ar fi: factorii de decizie, conducătorii de departamente, unităţi economice şi, nu în ultimul rând, a cetăţenilor simpli, este neglijentă, iar în unele cazuri şi iresponsabilă faţă de protecţia mediului și sănătatea oamenilor în general.

Un prejudiciu considerabil se aduce solului, deoarece în urma incendiilor cel mai mult suferă stratul de sol fertil din care arde substanţa organică, se distruge microflora şi insectele folositoare, iar pentru restabilire este necesară o perioadă foarte îndelungată,

Pentru evitarea poluării mediului se recomandă ca populaţia să colecteze deşeurile separat, iar resturile vegetale şi frunzele sa fie depozitate pentru compostare, care ulterior va servi ca îngrăşământ natural pentru terenurile agricole.

După cum am mai menționat, întreprinderea măsurilor împotriva incendiilor, cât şi protecţia mediului înconjurător este o obligaţie nu numai a factorilor de decizie, dar şi a cetăţenilor. Aceste obligaţii sunt prevăzute într-un şir de acte normative și presupun răspundere. Răspunderea pentru încălcarea legislaţiei ecologice poate fi (după caz) contravenţională, penală sau civilă. Aici ţin să le amintesc celor fără bunul simţ că, necunoaşterea legislaţiei nu scuteşte persoana de răspundere pentru fapta ilegală. În scopul incendierii intenţionate a învelişului vegetal uscat, excluderii cauzării prejudiciilor materiale resurselor de sol, floră-faunei şi aerului atmosferic este cazul să se implice mai activ APL-urile, conducătorii unităţilor economice, directorii instituţiilor de învăţământ, colaboratorii de poliţie, cetăţenii.

Focurile deschise, pentru arderea vegetaţiei uscate de pe câmp sau din grădini, sunt extrem de periculoase, mai ales după perioada destul de secetoasă, soldânduse, nu de puţine ori, cu incendii greu de controlat.

Orice început de incendiu în această perioadă trebuie anunţat la serviciul de urgență 112 şi, în caz de necesitate, să acordăm sprijin autorităţilor locale şi pompierilor în stingerea incendiilor de vegetaţie uscată sau a celor din fondul forestier. Cei care nu ţin cont de aceste prevederi şi produc incendii la care este necesară intervenţia pompierilor trebuie să ştie că, potrivit legii, sunt pasibili de amenzi usturătoare.

Distribuie: